Log ind

Bech og Møller Nielsen indtog Historiens Hus

OB 125 |14. november 2012
|0
|
Facebook Twitter LinkedIn Google Email Print Bookmark Mere
Foto: Erik Kempf Foto: Erik Kempf Foto: Erik Kempf Foto: Erik Kempf Foto: Erik Kempf Foto: Erik Kempf

Tirsdag aften var Historiens Hus fyldt til bristepunktet, da Richard Møller Nielsen og Troels Bech med udgangspunkt i OB’s danske mesterskab i 1977 talte om det at være træner. Det blev sjovt, spændende, tankevækkende og måske endda en smule rørende, da minderne fra en svunden tid blev vakt til live.

Richard Møller Nielsen tog imod ved døren, og de mange gæster fik altså mulighed for at hilse på træneren, som er rykket op med OB tre gange, har vundet danmarksmesterskabet to gange og pokaltitlen en enkelt gang. Og – nå ja – har vundet et enkelt Europamesterskab som landstræner for Danmark.

Aftenen blev skudt i gang med en DR-produceret film fra oktober 1977, hvor det lå fast, at OB ville vinde danmarksmesterskabet for første gang i klubbens 90-årige historie. Er man bare en smule stribet indeni, er filmen et klenodie og under alle omstændigheder en tidslomme, som tager seeren tilbage til en tid, hvor meget var anderledes. Det blev noteret, at både d’Herrer Møller Nielsen og Bech fulgte filmen intenst og efter den halve time blev scenen overtaget af de to trænere.

Den nuværende OB-træner bed mærke i de høje tilskuertal til OB-kampene i filmen fra 1977, de op til fem timers kø, der var til stadion, og som de fynske tilskuere tålmodigt ventede i. Tilskuerne, som sad helt – helt! – ned til banen, de tætpakkede tribuner og de noget anderledes underholdningsindslag, som fynboerne kunne glæde sig over dengang. Kunne du forestille dig trampolinspring og hundevæddeløb langs sidelinjen?

For Richard Møller Nielsen var tilskuerne en vigtig faktor i mesterskabet dengang, hvor Elvis døde og Allan Simonsen blev kåret som årets spiller i Europa. Dengang som nu bidrager et fyldt stadion til at motivere spillerne yderligere – for man vil jo ikke skuffe alle de, som er mødt frem, understregede Træneren.

Et faktum omkring mesterholdet fra 1977 er, at holdet stort set var identisk med det hold, som rykkede op fra 2.- til 1.-division i 1975 – altså kun to år tidligere. En fantastisk præstation, som Bech tog fat i. Kontinuitet, understregede Bech, er et afgørende parameter for at skabe et vinderhold, og det var netop en af faktorerne bag OB’s mesterskab i 1977. Men samme kontinuitet kan være svær at fremme i dag, simpelthen fordi spillere og trænere skiftes hurtigere ud i dag.

Selve trænerens rolle blev diskuteret, ikke mindst fordi den er markant anderledes i dag. For Richard Møller Nielsen var ikke kun træner for OB’s hold i første division hver søndag. Han var massør, behandlede skader, vaskede tøj og medvirkede ved Per Bartram og Allan Hansens skifter til udenlandsk fodbold. Og så tog han sig i øvrigt også af andetholdet, når han ikke lige var i Flensborg for at træne med OB-målmand Mogens Therkildsen, som havde bopæl i nabolandet. Det er opgaver, som virker utænkelige, at en Superligatræner skulle tage på sig i dag, og som Troels Bech da heller ikke kunne forestille sig at skulle gøre. Ikke fordi han ikke ville, men fordi trænerens rolle i dag indebærer andre, tidskrævende opgaver – ikke mindst fordi medierne konstant har øje på, hvad der foregår i Ådalen.

Det er til at få øje på forskellene mellem 1977 og 2012. Og de er underholdene at tænke over. Men er der én ting, som ikke ændret sig over de 35 år, så er det glæden ved spillet og følelserne for klubben. OB ligger stadig i Ådalen, bolden er stadig rund og målmanden må stadig tage med hænder. Fodbolden er stadig verdens bedste legetøj, tidsfordriv og samtaleemne. Ikke alt har ændret sig.

Heldigvis.


Skrevet af Morten Oestermann

Læs også....

Mød Troels Bech og Richard Møller Nielsen

OB 125 |06-11-2012

OB-træner Troels Bech og tidligere OB-træner Richard Møller Nielsen mødes i Historiens Hus.
Læs mere

Jeres største OB-øjeblikke

OB 125 |01-10-2012

OB-historien er lang - rigtig lang. Hvad synes I, er klubbens største øjeblikke?
Læs mere

De Største Striber: Vilhelm Munk Nielsen

OB 125 |01-10-2012

"Munken" huskes stadig som én af de helt store profiler på mesterskabsholdet 1982.
Læs mere

EmediateAd