Log ind

Lokomotiv Sofia

OB i Europa |1978
|0
|
Facebook Twitter LinkedIn Google Email Print Bookmark Mere

OB vandt på suveræn vis klubbens første mesterskab i 1977, og skulle for første gang spille europæisk i 1978. OB trådte ind i det daværende ”Champions League”, Mesterholdenes Europa Cup. En vel nærmest unik præstation, da OB tre år forinden lå i anden division. At Richard Møller Nielsen kom til i netop det år, 1975, bærer nok en del af forklaringen…

Striberne blev ikke voldsomt begunstiget af lodtrækningsheld, da fru Fortuna ville det således, at OB skulle til Bulgarien og møde Lokomotiv Sofia. Den østeuropæiske topklub var på papiret en typisk kommunistisk topklub med hele fem bulgarske landsholdsspillere, og OB var klart undertippet i klubbens europæiske debut. 

Richard Møller Nielsen gik på vanlig vis ind til opgaven med stor autoritet og en for dansk fodbold nærmest uhørt professionel indstilling. Møller Nielsen tog inden opgøret turen til gigantiske Levski Stadion i den bulgarske hovedstad, hvilket ellers var uset for en dansk fodboldtræner. "Træneren", som flere simpelthen kalder ham, tog dog aldrig let på nogen som helst opgave inden for sin metier, og Møller Nielsens store engagement og legendarisk skarpe analyser skulle vise sig at være en god investering.

Første kamp mellem Striberne og Lokomotivet fra Sofia blev spillet d. 13. august 1978 foran 7.000 tilskuere på Odense Stadion – og der blev ikke sparet på noget i det, der blev kaldt ”den første rigtige alvorlige kamp” i klubbens historie. Således blev der inden kampen linet op med hundedressur, H. C. Andersen Garden og Odense Pigegarde. Så bliver det ikke større.

Richard Møller Nielsens professionelle forarbejde viste hurtigt sit værd. Inden de første 45 minutter var rundet på stadionuret, havde OB sensationelt bragt sig foran med 2-0. Vilhelm Munk Nielsen, nummer to på alle tiders OB-topscorerliste, var manden bag de to scoringer.

2-0 - En farlig føring
Richard Møller Nielsen har ofte plæderet for det, måske er det en kliche, og måske har man trukket på smilebåndet, men ikke desto mindre: 2-0 er måske den farligste føring i fodbold. Netop dette faktum forsøgte Møller Nielsen at indpode sine spillere i pausen. Spillerne skulle være kyniske, lukke kampen ned og tage en sensationel sejr. Alligevel gik det galt. Inden kampen var omme, udlignede bulgarerne til 2-2, og OB skulle altså på en særdeles svær prøve på den anden side af Jerntæppet.

I returopgøret i Sofia var OB’s superfan Lars Bo Larsen eneste medrejsende fan. Der var plads til 60.000 på Levski Stadion, og der var reserveret en hel tribunesektion til udeholdets fans. Der sad Lars Bo ene mand og blev holdt øje med af hundrede bulgarske soldater. Skulle der være et hjerte, som bankede lige så meget for OB som Richard Møller Nielsens, skulle det nok være Lars Bo Larsens.

Striberne solgte sig dyrt, men endte med at tabe 2-1. OB’s mål blev i øvrigt scoret af det unge, nytilkomne supertalent John Eriksen, som skulle ende med at blive topscorer i 1. division i sin debutsæson som OB’er.

Men OB’s første europæiske togt var altså forbi, og vi skulle helt til 1991, før OB gik videre fra første runde i en europæisk turnering. Det var mod irske Galway United i Europa Cup for Pokalvindere. OB sejrede 3-0 i Irland og 4-0 i Odense. Striberne havde dog ikke voldsomt held med de europæiske lodtrækninger: I Europa Cup for Mesterhold 1983 stod Liverpool på menuen, i UEFA Cup 1984 var det Spartak Moskva, og i Europa Cup for Mesterhold 1990 var det Real Madrid

Brugernes kommentarer:

Rynkeby
Typisk Lars Bo, sikke en OB`er. R.I.P.

Chuck
RIP Lars Bo

Laske_85
Lars Bo... manden bør huskes... legender lever evigt..

Fæ dør Frænde dør
Dø skal også du
Men et et jeg ved der aldrig dør
Historien om et godt liv

daremhenrik
Den mand må have følt sig som Palle alene i verdenen :(

talbro
en gang stribet altid stribet :)

larst
Jeg husker udemærket kampen i Odense. På det tidspunkt havde jeg fulgt OB i et par år, og havde selvfølgelig også lært Lars Bo at kende. Et fantastisk menneske. Kom dengang af og til i hans hjem hos ham og Hanne. Det var et rigtig godt OB hold. Vilhelm Munk kaldte vi gerne Superjubleren , fordi ingen kunne juble som ham efter en scoring. Og dem var der mange af. Jeg husker også Lars Bo for hans fantastiske samling af fodbold effeker. Selvfølgelig fra OB og Liverpool. Gad vidst hvad der er blevet af den kæmpe samling? R.I.P Lars Bo


Skrevet af Morten Oestermann

Læs også....

Champions League 2011

OB i Europa |18-09-2011

Champions League-hymnen blev for første gang nogensinde spillet Odense i 2011.
Læs mere

OB's europæiske topscorere

OB i Europa |08-01-2011

Den komplette liste over OB's målscorere i europæiske kampe gennem tiderne.
Læs mere

Aston Villa

OB i Europa |27-10-2008

Striberne bød for alvor Premier League-holdet fra Birmingham op til dans .
Læs mere

EmediateAd