Log ind

Høgh'ens farvel

Husker du? |2000
|0
|
Facebook Twitter LinkedIn Google Email Print Bookmark Mere

Lars Høgh behøver næppe nærmere præsentation. 817 kampe for OB, fra guldsæsonen i 1977 til 2000. En unik præstation ikke alene i OB, men i dansk fodbold. Vi ser denne gang i Øjeblikket på Lars Høghs afsked i OB – i en alder af 41.

Høgh’ens præstationer på de danske fodboldarenaer gennem 70’erne, 80’erne, 90’erne og 00’erne aftvinger i målmandens afskedssæson en naturlig respekt også fra andre klubber. Bl.a. da Høgh i tredje kamp af forårssæsonen – ude mod AaB - modtager blomster af AaB’s fanklub. OB og Høgh siger tak ved at vinde 2-1. Hyldesten stopper dog ikke i AaB, men forsætter landet rundt med en lang række vemodige og flotte farvel, med Høgh'en i centrum overalt i kampprogrammer og i lokale fanklubber.

Til Høgh'ens sidste hjemmekamp er 8257 tilskuere dukket op. De stribede holdkammerater leverer en passende afsked, og vinder 4-1 over Esbjerg. ”Lars Høgh, vi vil savne dig” gjalder ned mod ikonet i en bevæget afsked, mens en tårevæddet direktør Jørgen Bækkelund holder afskedstale. På de græsstrå, hvor han 23 år tidligere kunne fejre klubbens første mesterskab, kan målmandsikonet nu tage afsked med stadion i Bolbro. 

Den allersidste dans

Høgh'ens kamp nummer 817 spilles i Vejle. Længe er stillingen uafgjort 0-0. I det 71. minut slipper en Vejle-spiller gennem OB-forsvaret og er helt fri. Tilbage er kun én mand – Lars Høgh! Hvilket drama, hvilket puds af skæbnen. Lars Høgh begår straffespark og bør præsenteres for et klart rødt kort. Man kan næsten ikke forestille sig en ondere afsked, end at blive vist ud i sin sidste kamp, kamp nummer 817, rekord i dansk topfodbold…

Men. Knud Erik Fisker vælger at lade legenden blive på banen. Dommeren nøjes med at dømme straffespark. Vejle Stadion jubler i en fantastisk gestus mod målmanden! Og det bliver ikke mindre kort tid efter, da Lars Høgh redder straffesparket fra Henrik Risom. En hektisk  triumf – og det kunne have endt så galt. Selv Vejle-tilskuerne klapper.

Søren Andersen scorer tre minutter senere kampens eneste mål – og OB vinder altså kampen 1-0. Høgh har reddet straffespark og holdt målet rent i sin sidste kamp – nummer 817. Høgh’en bukker, og kaster sine handsker ud til publikum.

Sådan takker legenden af på Vejle Stadion, inden der 28. august 2000 spilles testimonial på Odense Stadion foran 15.233 tilskuere. Høgh’en får det sidste ord:

”Mange siger, jeg har givet OB meget. Men jeg mener helt klart, OB har givet mig mest”.

Brugerne skrev:

DEPMOD
Største spiller i dansk klubfodbold.

Husker en situation uden for banen i sommerferien omkring en af de sidste sæsoner.
3 af mine kammerater og mig holder på Jagtvej i Odense Centrum. Vi er ved at pakke bilen med sidste mand og bagage, til en ferie i Sverige. Kl. er ca. 6 om morgenen.
Pludselig kommer Høghen løbende forbi, og hilser frejdigt god morgen. Hvilket selvfølgelig bliver gengældt med store smil og anerkendene nik.
Nu skrev jeg godt nok "løbende". Men der var bred enighed om, at han faktisk løb svævede 10 cm. over jorden imens han passerede os...
...og det er ganske vist.

Det blev en fantastisk ferie.

ChrisOB
Mit bedste minde fra Høgh'en, ud over Miraklet i Madrid, er fra én af de første sæsoner som OB-fan, i en kamp mod FCK, der lige var blevet dannet, hvor der blev lagt alt for kort tilbage til ham fra én af vores forsvarsspillere, og den gamle kæmpe Michael Manniche spurtede ned for at nuppe bolden før Høgh'en; men HOVSA - Høgh'en fandt en åbning og havde sendt bolden imellem benene på Manniche. En ren tunnel; som afblæste en potentiel farlig situation på den mest kølige facon. Jeg husker det tydeligt, og Høgh'en var absolut én af grundene til, at min kærlighed til OB bare voksede og voksede for hvert år der gik, frem til hans afsked, og den er ikke blevet mindre siden hen. P.g.a Høgh'en bl.a.

ionhide
Lars Høgh.. Manden der altid skulle stille sig med ryggen til højre stolpe, sparke bagvendt på stolpen, for derfter, med håndklædet i hånden, løbe på tværs af målet, hoppe og klappe overliggeren, og så til venstre stolpe og gentage første punkt, hvorefter håndklædet blev placeret i sidenettet og drikkedunken smidt i bunden af målet. Sådan husker jeg Lars Høgh og har engang læst at hvis denne procedure ikke gik som beskrevet her, så blev det en dårlig kamp.. Lars Høgh har mange gyldne moments.. Et af dem under VM i Mexico, da han stormer ud af målet, og foran en fremadstormende agriber, header bolden langt væk.. Manden havde et kæmpe overblik og et engagement der ville gøre de fleste spillere misundelige i vore dage.. Han er i den grad savnet som en synlig figur i OB, men jeg ved at det er hans eget ønske, ikke at tage aktiv del i klubben. Hvad hans grund så end er, så må man respektere det.

Xenia
En lille pige jeg var, da Lars Høgh spillede sin sidste kamp i Odense. Og jeg husker det simpelthen så tydeligt! jeg stod og græd i mens at hele stadionet sang "Lars Høgh, vi vil savne dig" For 9 år siden, da jeg blev 10 år - fik jeg et opkald. Jeg troede det var min far, og blev ved med at sige hold nu op far. Det gik op for mig tilsidst, at det faktisk var Lars Høgh som ville ønske mig tillykke med fødselsdagen. Min far havde fået fat på ham og fortalt ham, hvor meget jeg forgudede ham. Og derved ringede Lars Høgh for at ønske mig tillykke med de 10 år. Sikke stolt jeg var! En fantastisk mand!

EnS - STCOT #2
Det eneste man kan ærgre sig over er at den største af dem alle ikke spiller en rolle i klubben i dag - han kunen bare være amatørklubbens mand i bestyrelsen eller lignende. Han burde have en rolle - uanset hvorstor denne rolle så end skulle være..

Kasper V. Larsen
Høgh'en er for mig noget af det, som er indbegrebet af OB! Synes det kan siges meget kort og præcist.


Skrevet af Morten Oestermann

Læs også....

Ny fynsk fodboldbog

Husker du? |04-12-2012

"De sidste amatører" fortæller om tiden før, fodbolden blev professionel.
Læs mere

Udlændinge i OB

Husker du? |04-09-2012

Fra Miti til Onyszko, Ruud til Tchami. Selvom rødderne er fynske, har gode udlændinge sat deres præg
Læs mere

Fritz Bonde ser tilbage

Husker du? |23-08-2012

OBs mangeårige formand Fritz Bonde kigger tilbage på hans virke i OB og trækker tråde til i dag.
Læs mere

EmediateAd