Log ind

Provinsmesterskabet

Titlerne |1916
|0
|
Facebook Twitter LinkedIn Google Email Print Bookmark Mere
Johan Gossmann og Thedor Jørgensen i den unikke, tværstribede OB-trøje.

OB’s var aldeles suveræne på Fyn i årene 1914-19, og skulle som Fynsmestre repræsentere Fyn i Provinsmesterskabet 1916. OB'erne var på flere måder et interessant bekendtskab. Men først lidt om holdets meritter.

I første runde af Provinsmesterskabet mødte OB de jyske mestre Randers Freja, som blev besejret 9-2.

Da man gik direkte fra 1. runde til finalen, var OB altså i finalen om Provinsmesterskabet. Modstanderen var B1901 fra Lolland-Falster. OB vandt kampen 2-0, og kunne altså kalde sig Provinsmestre.

Hermed var OB i semifinalen om Landsfodboldturneringen, hvor man skulle møde B93. Københavnerne vandt desværre 9-3, og slukkede altså OB's håb om et dansk mesterskab 61 år før guldåret 1977.

OB-fløjhalf i sikringslejr med stilig kammersanger
OB’s fløjhalf, Theodor Jørgensen, var en profil på holdet på trods af, at han blev indkaldt til sikringsstyrkerne på Sjælland under Første Verdenskrig. Jørgensen holdt sig dog i fremragende form i den sjællandske lejr. Der blev trænet på livet løs, og under træningskampe deltog udover Jørgensen den berømte kammersanger Poul Wiedemann, kendt som sømand i filmen Tristan og Isolde (1914) og fra Parsifal og Porgy og Bess på Det Kongelige Teater. Wiedeman stod på mål, og var altid iført hvide glacéhandsker, og ”naar træningen var til ende, krængede han dem af, - kastede dem fra sig og forlod banen med værdighed”, beretter ”Mosebryg” fra 1962, udgivet i forbindelse med OB’s 75-års jubilæum.

En forbandet stærk te
En anden kendt spiller på Provinsmesterholdet 1916 var Aage Andersen, som også var én af sin tids profiler inden for tennis. Andersen medbragte altid en mystisk flaske med en gul væske, der var genstand for en del opmærksomhed, eftersom OB’eren aldrig ville afsløre hvad indholdet bestod af. Andersen antydede vagt, at det var te – hvortil kammeraterne på OB-holdet kunne svare, at det var en forbandet stærk te! Det berettes i øvrigt, at Andersen oftest var i fremragende humør.

Skiftende moder
OB's første trøjer var sorte med en hvid tværstribe, og først fra ca. 1910 gik OB over til den velkendte, blå-hvide trøje. Men i netop 1916 gik OB over til tværstribede trøjer, da det ikke var til at opdrive de sædvanlige pga. Første Verdenskrig. Da krigen sluttede i 1918 gik OB atter over til de mere kendte, lodrette striber. 

Brugernes kommentarer:

BMJ
Jeg mente ellers, at det var omvendt; en hvid trøje med en sort tværstribe. Men ok; det her må være den rette version.


Skrevet af Morten Oestermann

Læs også....

Pokaltitlen

Titlerne |17-05-2007

Striberne sejrede i en intens pokalfinale mod favoritterne fra F.C. København.
Læs mere

Pokaltitlen

Titlerne |09-05-2002

10.000 medrejsende OB-fans bed negle hele kampen, men kunne tage hjem til Odins By i et jubelorgie.
Læs mere

Pokaltitlen

Titlerne |18-11-1993

Foran bl.a. 2.000 fynboer stod OB i 1993 for anden gang på kun tre år i pokalfinalen.
Læs mere

EmediateAd