Log ind

Turen til Østen

OB i sort/hvid |1969
|0
|
Facebook Twitter LinkedIn Google Email Print Bookmark Mere

D. 12. februar 1969 mødtes OB’s førstehold for at tage på langfart. Ikke til hverken Horsens eller Hestebæk, men Hongkong, Macao, Thailand, Malaysia og Cambodia.

Var der koldt i den fynske andedam, var det intet i forhold til Tashkent, hvor den fynske delegation mellemlandede. Her tog 24 minusgrader mod striberne, og da ventesalen ikke var opvarmet i den usbekiske hovedstad, var det en flok frysende OB’ere, som ventede en time på det næste fly. Legendariske Jack Johnson trænede OB’erne i perioden og beskrev ventetiden i den triste, centralasiatiske hovedstad som ’et juletræ hos kommunalarbejderne sidst i 1930’erne’.

Det var en rystende trup som satte sig på flyet til det sidste stræk mod Bangkok, og sov resten af vejen. Da flyet endelig landede til 28 graders varme, var spillerne forståeligt ivrige efter at få strakt benene, men da den norske forsvarsminister var medpassager og skulle modtages med pomp og pragt, måtte OB’erne vente pænt i flyet. Selv schlagersangerinden Gitte Hænning, som også befandt sig på flyet, måtte se sig overgået af ministeren – til sin store utilfredshed.

Da spillerne endelig blev sluppet løs, blev truppen til gengæld modtaget med orkidéer, sodavand og thailandsk TV. Jo, det var såmænd stort, at OB var kommet på besøg. Det blev også til en aften med lokal underholdning og thaiboksning, inden spillerne kunne gå til ro.

Første hele dag i Østen så spillerne på Buddha-statuer inden turens første kamp mod et – stort set - thailandsk landshold.

OB stillede med: Mogens Therkildsen, Jens Høj, Eskild Stasiak, Jens Plambech, Bjarne Nielsen, Curt Hansen, Erling Rasmussen, Preben Hjorth, Steen Rømer, Kurt Christensen, Ole Petersen.

Rejsestrabadserne var åbenbart ikke det store problem, da OB tog sejren og vandt 3-1. Aviserne skrev dagen derpå ”dansk hold triumferer”, og at danskerne havde spillet fysisk hårdt i forhold til asiaternes spillestil. Det var muligvis blot et udtryk for kulturforskelle.

Så var det af sted til Hongkong, hvor spillerne nød sig en hummer til frokost, mens flyet fløj over Vietnam, hvor krigen rasede under dem. Det var noget, spillerne bed mærke i.

Velkomsten i Hongkong blev også dækket af pressen, der var til stede med 50 kinesisktalende journalister og TV-folk. Der var allerede udsolgt til OB’s første kamp, hvilket vil sige, at der var 28.000 tilskuere på plads til kampen. OB’erne var amatører og fik ikke betaling for kampene, så Hongkongs fodboldunion tjente fint på stribernes besøg.

På turens sjette dag skulle OB op mod et udvalgt kinesisk hold, og stillede med følgende mandskab:
Mogens Therkildsen, Jens Høj, Eskild Stasiak, Jens Plambech, Bjarne Nielsen, Curt Hansen, Erling Rasmussen, Hans Rasmussen, Steen Rømer, Kurt Christensen, Ole Pedersen.

Foran de 28.000 tilskuere lagde kineserne godt fra land, og kun storspil af Mogens Therkildsen i OB-målet forhindrede en scoring af hjemmeholdet. 0-0 var stillingen ved pausen, og den holdt også til et kvarter før tid, hvor Therkildsen måtte overgive sig for et bragende kinesisk langskud.

Slukørede forlod spillerne banen. Den tunge stemning blev dog løftet om aftenen, da fynboerne blev inviteret til cocktailparty af de lokale danskere, hvor whiskyen efter sigende havde en dulmende virkning på smerten over nederlaget.

Dagen derpå bød på endnu en kamp mod et udvalg Hongkong-hold. OB stillede med: Poul Johansen, Jens Høj, Eskild Stasiak, Berner Ladegaard, Bjarne Nielsen, Jens Plambech, Finn Johansen, Erling Rasmussen, Steen Rømer, Curt Hansen, Henrik Kamp Madsen. Trods et solidt OB-overtag blev det ikke til sejr, idet kampen sluttede 1-1. OB’s mål blev scoret af Steen Rømer.

Så svingede OB-bussen mod Kina, hvor menuen i første omgang stod på sightseeing i blæsende vintervejr, og efter en 0-0-kamp mod endnu et udvalgt hold foran 25.000 tilskuere.

Tolvtedagen var afsat til en tur med hurtigbåd til Macao, som var dengang var en portugisisk koloni. Her var modstanderne et blandet hold af portugisiske soldater og ”indfødte”. OB stillede med Poul Johansen, Bjarne Nielsen, John Christensen, Hans Rasmussen, Berner Ladegaard, Curt Hansen, Finn Johansen, Flemming Rasmussen, Preben Hjorth, Henrik Kamp Madsen, Ole Petersen. Også denne kamp var flot besøgt, da 10.000 tilskuere lagde vejen forbi. Desværre fik de ikke udbetaling i form af underholdning i samme skala, da kampen sluttede 0-0.

Så var ventede et storslået traktement på spillerne. Lad os mindes menuen i sin fulde længde: Rejer og champignon i ingefærsauce, hajfinnesuppe, stegt kylling, stegt due, svampesuppe med dueæg, krabbekød med grøntsager, stegt and med lotusfrø og den lokale howch fan. Herfra direkte på casino. Velbekomme!

Endnu en dag, endnu en kamp og endnu et hold fra Hongkong, denne gang 1. divisions tophold. OB blev lovet 60% af nettooverskuddet, og da der blev lidt mere end udsolgt, var det en succes. Ligeledes med selve kampen, som blev OB’s første sejr på turen. OB stillede med Poul Johansen, Jens Høj, Eskild Stasiak, Jens Plambech, Bjarne Nielsen, Curt Hansen, Erling Rasmussen, Flemming Rasmussen, Preben Hjorth, Kurt Christensen og Ole Petersen. John Christensen, som blev indskiftet undervejs, scorede begge OB’s mål i sejren på 2-0.

Phnom Penh var næste station, hvor en efterhånden slidt OB-trup vandt 1-0 på et cambodjansk målmandsdrop. To dage efter mødte striberne endnu et lokalt mandskab, og denne gang gik det galt. 3-0 til de lokale helte. Her skulle dommeren dog efter sigende have haft alvorlige mangler.

Skulle man nu mene, at holdet havde været igennem nok kampe og set det halve Østasien, tager man fejl. Kuala Lumpur ventede forude med nok en lokal modstander – denne gang et malaysisk 1.divisionshold, som efter sigende skulle have været stort set identisk med Malaysias landshold. OB stillede med: Mogens Therkildsen, Jens Høj, Eskild Stasiak, Jens Plambech, Bjarne Nielsen, Curt Hansen, Erling Rasmussen, Flemming Rasmussen, Preben Hjorth, Kurt Christensen, John Christensen. Så kunne man have troet, at et malaysisk semi-landshold ville være en for stærk modstander, men striberne spillede en flot kamp og vandt 3-1 i turens sidste kamp.

Husker du turen eller spillerne? Så skriv!


Skrevet af Morten Oestermann

Læs også....

Gamle OB - 40'erne

OB i sort/hvid |03-07-2012

Et lille galleri fra 1940'erne - Munke Mose og Bornholm! Kender du spillerne?
Læs mere

"Én gang OB'er, altid OB'er"

OB i sort/hvid |14-05-2012

Læs Max Cæsius' varme beretning fra dengang, OB lå i Munke Mose, og Hylle var på kassen.
Læs mere

OB-B1909 3-0

OB i sort/hvid |25-04-1982

Hvad er mere nostalgisk og stribet end en sikker sejr over B1909? Vi ser tilbage til 1982...
Læs mere

EmediateAd