Benjamin Jakobsen — 13.05.2018 20:45

OB dominerede kampen, men havde det svært mod AGF's kompakte defensiv, og så løb en flok effektive aarhusianere i stedet med sejren.

Alka Superliga, Europa Playoff
Søndag 13. maj, 18:00, EWII Park
OB - AGF 2-3 (0-1)
7. min. 0-1 Jens Stage
53. min. 0-2 Bror Blume
57. min. 1-2 Nicklas Helenius (straffe)
89. min. 2-2 Anders K. Jacobsen
90. min. 2-3 Jakob Ankersen

OB: 90. min. Nicklas Helenius
AGF: 5. min. Mustapha Bundu, 51. min. Jakob Ankersen, 76. min. Bror Blume, 79. min. Daniel Sverrisson, 80. min. Jesper Juelsgård

OB's holdopstilling:
Sten Grytebust - Ryan Johnson Laursen (63. min. Julius Eskesen), Kenneth Emil Petersen, Marco Lund, Jacob Barrett Laursen - Casper Nielsen (77. min. Jóan Símun Edmundsson), Jens Jakob Thomasen (56. min. Mathias Greve), Jeppe Tverskov, Troels Kløve - Nicklas Helenius, Anders K. Jacobsen
Bænken: Thomas Mikkelsen, Joao Pereira, Jóan Símun Edmundsson, André Rømer, Julius Eskesen, Mikkel Desler, Mathias Greve

AGF's holdopstilling:
Aleksandar Jovanovic - Martin Spelmann (64. min. Jesper Juelsgård), Pierre Kanstrup, Niklas Backman, Casper Højer Nielsen - Jens Stage, Bror Blume (79. min. Daniel Sverrisson), Daniel A. Pedersen, Jakob Ankersen - Martin Pusic, Mustapha Bundu
Bænken: Steffen Rasmussen, Björn Sverrisson, Adama Guira, Jesper Juelsgård, André Riel, Nimo Gribenco, Magnus Kaastrup

Tilskuertal: 8.107

Byen havde summet af fodbold i løbet af søndagen, og det var tydeligt, at Odense var klar til aftenens Alka Superligakamp i Europa Playoff. Foran hovedindgangen havde der været godt gang i ølhanerne fra klokken 16 af på Carlsbergs regning - for at markere afslutningen på 16 års trofast partnerskab.

Fodboldkampen startede også med masser af intensitet fra begge mandskaber og syngende tacklinger fra gæsterne. Allerede efter fem minutter havde AGF’erne begået de tre første hårde frispark, og tredje gang gik den ikke længere for dem – gult kort til Mustapha Bundu.

OB sad massivt på spillet, og der skulle gå seks minutter, før AGF kom over midten. Det gjorde de på en omstilling efter et skidt eksekveret OB-frispark, der havnede i favnen på Aleksandar Jovanovic. Og i stedet spænede Jakob Ankersen ned langs højrekanten og fremtvang et AGF-hjørnespark. På det servede Casper Højer Nielsen bolden lige ind i hoved på Jens Stage, der stangede AGF foran med 1-0 efter syv minutters spil.

To minutter senere var det så OB, der havde muligheden for at svare igen. Jacob Barrett Laursen kom med frem fra sin position på venstre back – og inde i straffesparksfeltet kom han frem til en afslutning med højreskøjten, der desværre ikke var indenfor målrammen.

Det var tydeligt, at det var et OB-hold, der var kommet for at angribe, og et AGF-hold, der var kommet til Odense for at forsvare. Den tidlige føring til aarhusianerne gjorde på alle måder det billede mere tydeligt, og det var et OB-mandskab i massiv spillemæssig kontrol.

To lavtstående 4-mandskæder gjorde det dog svært for OB at komme frem til de helt store chancer, og den næste opstod først efter 23 minutter. Jeppe Tverskov spillede bolden ud til højre, hvor Casper Nielsen fik fat i kuglen. Med et par fikse træk rundede han Casper Højer, inden han med venstrebenet sparkede bolden et par meter over målet.

OB’erne spillede i lange perioder rundt om AGF-feltet, og det var et udebanehold, som var presset meget langt tilbage. Deres defensive kompakthed gjorde det svært for OB, men efter 30 minutter forsøgte Jacob Barrett Laursen at kringle bolden over i det lange hjørne med højrebenet og to minutter senere var det så Helenius, der var på spil, da han med et flyvende hovedstød var ved at sende et indlæg fra Barrett i nettet.

Fem minutter senere var det så Nicklas Helenius angrebsmakker, Anders K. Jacobsen, der var på spil efter en flot stikning fra Casper Nielsen. Men en glimrende parade fra Jovanovic sendte bolden ud til et hjørnespark, som Pierre Kanstrup i AGF-forsvaret let afviste.

Efter 38 minutters spil kunne AGF-forsvaret til gengæld ikke afvise OB-forsøget. Igen var det efter en lang periode med OB-spil på AGF’ernes banehalvdel, at OB kom frem til et farligt forsøg. Jens Jakob Thomasen fik bolden på kanten af feltet, tog et træk og smækkede den derefter direkte på overliggeren.

I anden halvleg var det ligesom i første halvleg et OB-mandskab, der kom ud og kontrollerede fra første fløjt, men akkurat ligesom i første – så var det gæsterne der ud af det blå fik sendt bolden ind bag Sten Grytebust. Denne gang otte minutter inde i anden halvleg, da Bror Blume huggede bolden i kassen fra kanten af feltet med et tørt spark nede i højre hjørne af målet; 2-0 til AGF.

Men bare fire minutter efter svarede OB igen mod AGF-målet. Bolden blev smidt ind i straffesparksfeltet, hvor Nicklas Helenius satte hovedet på bolden, og Pierre Kanstrup stoppede den med armen. Straffespark til striberne, og Nicklas Helenius tog sig selv af straffesparket, som han sparkede ind helt nede ved roden af stolpen – og selvom Jovanovic fik lappen på den, så gik bolden ind til 2-1, og OB fik bragt lidt spænding tilbage i opgøret, der nu samlet set stod 5-3 til AGF. Det var i øvrigt ellevte gang, Nicklas Helenius sparkede et straffespark i den bedste danske fodboldrække – og alle elleve gange har han sat den i kassen.

Fem minutter senere var Helenius så igen på spil, da han var tæt på at dirigere en kanonkugle af et indlæg fra Ryan Johnson Laursen i kassen. Kort efter foretog Kent Nielsen så sin anden udskiftning i kampen, da han sendte Julius Eskesen på banen i stedet for Ryan Johnson Laursen. Tidligere i opgøret var Mathias Greve sendt på banen i stedet for Jens Jakob Thomasen. Så der var ingen tvivl om, at det var de offensive tanker, der var bag indskiftningerne fra Kent Nielsen.

Der stod OB på alt spillet, men de stor chancer havde striberne svært ved at kreere. AGF fik fremprovokeret et væld af spilstop, som ødelagde rytmen i kampen. Efter 69 minutter opstod der så en løs chance til OB, da Helenius lagde bolden af til Casper Nielsen, der trykkede af, men han kunne se sin afslutning snige sig forbi opstanderen.

Striberne ledte virkelig efter den rigtige offensive løsning, der kunne prikke hul på den solide og kompakte aarhusianske defensiv. I stedet var det pludselig AGF, der efter 84 minutters spil burde have gjort det til 3-1 og have lukket opgøret. Mustapha Bundu brød igennem på højrekanten og spillede den ind foran mål, hvor Martin Pusic bare skulle sætte en inderside på bolden. Men i stedet gled bolden imellem hans ben, og han misbrugte chancen for definitivt at lukke opgøret.

Kort efter var det så i den anden ende Julius Eskesen, der for anden gang efter indskiftningen forsøgte sig med højrebenet. Fine driblinger i venstresiden og et træk ind i banen efterfulgt af en afslutning efter det lange hjørne, voldte Jovanovic problemer, men efter lidt besvær fik han kontrol over kuglen. OB angreb med næsten alle ti markspillere, og det gav muligheder for overtalssituationer for AGF på omstillinger, hvor det som regel kun var kaptajn KEP og Marco Lund, der var tilbage for OB.

Med tre minutter tilbage af den ordinære spilletid smed Tverskov en bold ind i boksen, som Helenius kom højest på. Han måtte dog så højt op i luften og hente den, at han ikke kunne få den drejet ned mod græstæppet – og det resulterede i stedet i et målspark til AGF.

To minutter senere var det så en ny chance til striberne, og denne gang endte det ikke ud i et målspark. En skarpt slået aflevering fra Helenius ned bag forsvarskæden kom Anders K. Jacobsen foran Jovanovic på. Han prikkede den forbi den fremadstormende keeper, og kort efter sparkede han den ind til 2-2 – og spændingen var i den grad tilbage i kampen, inden de minimum fem minutters tillægstid fra dommer Jørgen Burchardt.

Kort efter var AGF så lige ved at lukke opgøret igen, da fire AGF-spillere stormede afsted mod Marco Lund, der som eneste mand stod tilbage i OB-forsvaret. Men som en anden superhelt kom Jóan Símun Edmundsson ham pludselig til undsætning i et heroisk tilbageløb efterfulgt af en perfekt timet glidende tackling, der fik sat en stopper for AGF-omstillingen.

De første to minutters tillægstid gik med at Jovanovic lå ned med en skade, og to minutter senere fik OB så et frispark fra tredive meters afstand, som Helenius bragede i muren. OB forsøgte og forsøgte at få sat AGF-forsvaret under pres, men den helt store chance udeblev, og i stedet gav det en omstilling til AGF efter syv minutters overtid, som Jakob Andersen sparkede i kassen til slutresultatet 3-2. Derfor er det AGF, der går videre i Europa Playoff med en samlet sejr på 6-4 over OB, som dermed ikke har flere kampe tilbage i dette års Alka Superliga.