OB-trænere specialiserer sig i talentudvikling
Akademi

OB-trænere specialiserer sig i talentudvikling

10 aug 2020

I moderne fodbold er det ikke kun fodboldspillerne, der skal udvikle sig, og derfor har U17-cheftræner, Ivan Poulsen, og ungdomsudviklingstræner, Mads Holm, netop gennemført UEFA Elite Youth A-træneruddannelsen for at få ny læring og inspiration.

I OB prioriteres trænernes udvikling, og i tråd med klubbens strategi er det ikke kun spillerne i klubben, der skal udvikles, trænes og inspireres.

- Her i klubben sætter vi stor pris på den enkelte træners udvikling, og for os er det derfor vigtigt, at trænerne har en udviklingsplan på samme niveau, som spillerne har, siger Teknisk chef / Head of coaching, Tonny Hermansen.

Derfor var det også naturligt, at to OB’ere var blandt kursisterne, da DBU for blot anden gang gennemførte kurset, UEFA Elite Youth A-træner.

- UEFA A Youth er en anderledes træneruddannelse, der ikke kun handler om det, der sker på banen. Gennem det sidste år har vi været afsted fire gange, hvor vi hver gang har dykket ned i et nyt område. Derudover har vi selv skullet planlægge en studietur, så vi også fik et internationalt perspektiv på træneruddannelsen, siger Mads Holm, ungdomsudviklingstræner i OB.

Mads Holm var i februar på studietur i Brighton og West Ham i England, mens Ivan Poulsen i december besøgte Southampton, West Ham og Tottenham.

- Det var en kæmpe inspiration at få andre inputs. De har andre midler, men det kan stadig inspirere i forhold til detaljer, værdier og træning. Det var eksempelvis interessant at få inspiration fra en Video Performance Analyst, der kunne give specifik rådgivning på brugen af video til kamp og træning. Det giver perspektiv på, hvordan man gør på den allerøverste hylde, og det giver svar på, hvor vi kan matche dem, og hvor vi kan forbedre os, siger U17-cheftræner, Ivan Poulsen.

Kurset foregik hos DBU i Brøndby, hvor trænerne skulle dygtiggøre sig selv, så de bliver endnu bedre til at udvikle spillerne, de træner. Her valgte de hvert deres område at fordybe sig i.

- Min opgave handlede om talentudviklingsmiljøet i OB, der gerne skal være med til at give en kritisk refleksion blandt trænerne, så vi ved, hvorfor vi gør tingene, og så vi ikke bare gør, som vi plejer. Når vi eksempelvis henter en spiller udefra, er det vigtigt, at der har været flere øjne på spilleren, og på den måde skal vi sætte en protokol op for vores beslutninger, siger Ivan Poulsen.

I OB er det en prioritet at udvikle og uddanne klubbens trænere, og derfor er det også et fokuspunkt for klubbens fremtidige udvikling.

- Vi gør meget for, at spillerne skal udvikle sig, men studieopholdet i England viste, at vi skal gøre endnu mere for trænerudviklingen, og derfor handlede min opgave om, hvordan man kan faciliterer en trænerudviklingsproces. Vi kommer fremadrettet til at have en plan for den enkelte træners udvikling, og her har vi hentet inspiration fra både de engelske klubber og fra Best Practice i erhvervslivet. Der findes ikke meget forskning om trænerudvikling, og derfor har det været et nyt felt at dykke ned i, som krævede, at man kiggede udenfor den etablerede idrætsverden, siger Mads Holm.

De to trænere kan allerede drage fordel af deres nye kompetencer i den kommende weekend, hvor OB Akademi møder AC Horsens.