IMG_7037

01.10.2020 13:00

Med transfervinduets snarlige lukning fandt vi det på sin plads at snakke med vores chefscout Ole "Spion" Nielsen. Læs her første del af portrættet af en travl mand.

Nærmest siden han kunne tage sine første spæde skridt, har Ole Nielsen, i daglig tale kaldt ”Spionen”, beskæftiget sig med fodbold fra morgen til aften, og siden april 2016 har det at se fodboldkampe været hans levebrød. Vejen til en tilstedeværelse som scout på fuldtid har været lang, og for at finde det første spadestik til en tilværelse som chefscout i Odense Boldklub skal vi helt tilbage til 1994.

- Da jeg i 1994 var ungdomstræner i B1909, spurgte jeg daværende cheftræner Tommy Møller Nielsen om, hvorvidt kunne tænke sig, at jeg så nærmere på de kommende modstandere for førsteholdet. Det, synes han, heldigvis var en god idé, og det er nok dét, der var det første punkt på min personlige tidslinje i forhold til min karriere som scout.

- Efter nogle år hos B1909 tog Tommy Møller Nielsen skridtet videre til OB, hvor han blev assistenttræner under Kim Brink, og jeg var så heldig også at komme til OB, hvor jeg blev ungdomstræner, og her lærte jeg Viggo Jensen at kende.

- Viggo tog senere over som cheftræner i OB, og personligt var jeg så heldig, at jeg fik fornøjelsen af at følge Viggo Jensen tæt i de næste mange år. Både i OB, Aarhus Fremad, Esbjerg fB og Silkeborg IF arbejdede jeg sammen med Viggo. Senere var jeg så heldig at skabe kontakt til England, hvor jeg har scoutet for flere engelske klubber, deriblandt Leicester og Everton, inden jeg tilbage i sommeren 2015 vendte tilbage til OB, siger Ole Nielsen.

Masser af kampe på programmet

Nu har ”Spionen” så været tilbage hos Striberne i en håndfuld år, og spørger man ham om, hvordan en typisk arbejdsuge ser ud, så er det umuligt for ham at svare på.

- En af mange fantastiske ting ved mit arbejde er, at ugerne er så forskellige. Tager vi udgangspunkt i denne uge, så brugte jeg, foruden en masse timer ved skrivebordet, min tirsdag på at se kvalifikation til Champions League i fjernsynet. Onsdag så jeg U11-fodbold, torsdag skal jeg se U19-fodbold, lørdag skal jeg se Hillerød, som vi møder i Sydbank Pokalen, og søndag skal jeg så se vores egen kamp mod Vejle Boldklub i 3F Superligaen.

- For et par weekender siden så jeg syv kampe i København over en weekend, så der er ikke en typisk uge for mig. Jeg plejer at planlægge en til to uger frem, og så kommer der alligevel en masse ændringer i programmet. Fælles for alle uger er det, at der er fodbold på programmet fra morgen til aften – og nogle gange er jeg også så heldig, at jeg drømmer om det, så det er jo ikke helt dårligt, siger ”Spionen”.

Altid på arbejde

En uge, der spænder så bredt, at der både er U11-fodbold og kvalifikationsfodbold til Champions League på programmet, vidner om, at arbejdsopgaverne er mange og vidt forskellige. Men selvom de er det, så er der en enkelt ting, der går igen i samtlige arbejdsopgaver.

- Skærer man mine arbejdsopgaver helt ind til benet, så handler det om at få så gode spillere til OB som muligt. De skal være bedre end dem, vi har, og det er uanset, om det drejer sig om Akademiet eller førsteholdet. Jeg skal derudover sørge for, at der er en rød tråd i vores scouting lige fra de yngste til de ældste. Det er noget, jeg gør i selskab med Mads Holm, Niklas Vincentz og Nicolas Arvid Hedeman fra vores Akademi, som alle er assisterende head of recruitment.

Arbejdsopgaverne er mange, og selvom det i første omgang kan lyde lidt tilfældigt, hvilke kampe ”Spionen” retter blikket mod, er de nøje udvalgte.

- Skal jeg vælge mellem en norsk kamp og en kamp i Bundesligaen, så vil jeg oftest vælge den norske, fordi den er mere aktuel for os i OB. Det kan også give mening at se en kamp i Bundesligaen, Premier League eller Champions League for at se udviklingen - og for at se hvad vi arbejder henimod. Men når det kommer til rekruttering af spillere, så giver det ikke mening for mig at se kampene i de helt store ligaer, for der henter vi nok ikke spillere fra – i hvert fald ikke lige foreløbig.

Teknisk hjælp i hverdagen

Når man som Ole tog det første spadestik til levevejen som scout helt tilbage i 1994, er der mange ting, der har ændret sig; særligt i forhold til hvordan man arbejder som scout, ligesom der er kommet mange nye hjælpemidler til.

- Tilbage i 90’erne havde vi ikke nær så meget teknik og data til rådighed, som vi har nu. Så når jeg skulle scoute, var det ved at rejse rundt og se en kamp fra tribunen. Det gør jeg stadigvæk, men der er kommet en masse rigtig gode hjælpemidler til, hvor WyScout nok er det mest kendte.

- Der har været en enorm udvikling i forhold til de hjælpemidler, der er til rådighed, og man kan få næsten alt at vide i forskellige databaser; i hvert fald i forhold til det fodboldmæssige hos en spiller. Vi har sværere ved at aflæse spillerens personlighed, mod, baggrund og familiære relationer og lignende i de statistikker. Så der er mange ting, vi ikke kan se i de databaser, som vi er nødt til at undersøge omkring en spiller, før vi skriver kontrakt med ham, siger ”Spionen”.

Selvom det ikke er alt, der kan klares af teknologien, så er der rigtig mange ting i forbindelse med scouting, der bliver effektiviseret med den nye teknologi.

- En af de helt store fordele, ved den teknologi vi har til rådighed, er, at vi kan se en hel masse kampe på kort tid og dermed få kendskab til en masse spillere. Der er ikke noget rejsetid, og vi kan se alle situationer i kampen flere gange, når vi ser den på computeren, mens man på stadion kun har én chance for at se situationerne.

- Der er dog også ulemper, når man scouter ved hjælp af video. Man kan f.eks. kun se det, som produceren vælger at sætte på skærmen, og hvis jeg skal scoute en back, så er han på video kun synlig, når bolden er i nærheden. I den situation er det også relevant at se hans evne til at placere sig rigtigt på banen, når bolden ikke er i nærheden. Så overordnet set kan man sige, at grovsorteringen sagtens kan foregå på video, men skal man helt i dybden, så foretrækker jeg helt afgjort at se spilleren i aktion live, siger Ole.

40 scouts i spil

Brugen af video har også gjort scoutingen i OB langt mere effektiv, og når det kommer til at scoute ved at se kampe på video, er Ole Nielsen absolut ikke alene om at se kampe.

- Indenfor det seneste år har vi tilknyttet i omegnen af 40 scouts, som er ligeligt fordelt mellem akademiet og førsteholdet, og det er såvel nationale som internationale scouts, der både ser på spillere indenlands og udenlands.

- Det vigtigste i forhold til de her scouts er, at de er interesserede, og at de har tid til at se fodbold som en scout. Ét er, at man gerne vil være scout, men noget helt andet er, om man har tiden og evnerne til det. Det er nemlig ikke bare at se en fodboldkamp, og så sige at nummer syv ser meget god ud. Man skal notere, hvad man ser, og der skal være overensstemmelse mellem, hvad man ser, og hvad man skriver. Inden det skal man kende niveauet for den klub, man scouter for, og vedkommende skal kunne vurdere det niveau i forhold til den kamp, der scoutes på, så rapporten giver et retvisende billede af spilleren i forhold til den potentielt nye klub.

- Så når vi får en henvendelse fra en, der vil hjælpe os med at scoute, tager vi først en snak med vedkommende, for at finde ud af om vi kan bruge vedkommende. Derefter ser de nogle af vores kampe for at få kendskab til niveauet og spillestilen hos os, og på samme tid kan vi vurdere deres evne til at scoute.

- Efterfølgende kan de få nogle opgaver, hvor de skal se kampe, vi sender til dem på video. På den måde opbygger vi et endnu større kendskab til spillere og ligaer rundt omkring. Det betyder ikke, at vi lige pludselig får en masse udenlandske spillere til OB, men det gør, at vi kan reagere hurtigere, når der opstår en mulighed, siger chefscouten.

Mere får du ikke i den første del af interviewet med Ole ”Spion” Nielsen, men glæd dig til i morgen middag, hvor du kan læse mere om Ole Nielsen. I anden del af interviewet med ”Spionen” kan du læse om en specifik case, hvor de mange scouts blev taget i brug, ligesom Ole Nielsen også løfter sløret for, hvordan det gik til, at Sten Grytebust blev OB-spiller.